PretraživanjeRe.Cen.T. zona

Izvor: Večernji list, 26.05.2008.

Još nisu otpisane, pa su sjele za računala

Istarska razvojna agencija IDA u sklopu projekta koji je podržala Europska komisija, pomaže nezaposlenim mladim i starijim osobama. Od studenoga prošle do studenoga ove godine IDA organizira niz obuka, što stoji 88.230 eura, a 88 posto tog novca stiglo je iz Europe. U osposobljavanju nezaposlenih cilj je omogućiti samozapošljavanje za približno 700 kadrova.
Direktor IDA-e Darko Lorencin jučer je uručio diplome i za 20-ak žena starijih od 40 godina. To je najugroženija skupina na listama za zapošljavanje, pa je IDA ženama omogućila obuku. Dobile su ECDL certifikat koji se priznaje u cijeloj Europi.

Program rada na računalima počele su učiti potkraj veljače, svaka je prošla 120 sati na računalu ili ukupno oko 2400 sati. - Bez posla sam već gotovo 10 godina, sada radim sezonski. Nadam se da će mi tečaj pomoći - rekla nam je 46-godišnja Suzana Miletić-Mohorović. Tei Silađi su 42 godine i previše je vremena bez posla: - Radila sam kao profesorica klavira.

Ova će mi poduka koristiti jer i kao profesorica glazbene kulture želim znati kako se i računalno glazba usavršava - kazala je. Ružica Puljić je odgojiteljica koja radni staž skuplja uglavnom na zamjenama: - Imam 49 godina, a na tržištu rada danas se ne može konkurirati bez znanja na računalu. To je danas imperativ - kaže R. Puljić.

Vesna Brnabić